18 en 100% financieel verantwoordelijk

Training 18 worden wat moet je regelen

Word jij 18? Dan ben je bijna financieel zelfstandig! Wil je weten wat dat voor jou betekent?

 

……. dan is deze training vast iets voor jou.

Wat is het resultaat van deze training?

18 worden betekent dat je vanaf dat moment financieel zelfstandig bent. Dat betekent dat je zelf 100% verantwoordelijk bent voor al je geldzaken. Dat kunnen heel veel geldzaken zijn.

Deze training bestaat uit een aantal modules. Die staan ieder op zichzelf. Je kunt iedere module afzonderlijk volgen. We geven hierna uitleg over de verschillende modules.

Het doel is dat je na het volgen van alle modules zelf in staat bent om jouw individuele geldplan te maken en te onderhouden. Dat gaat je overzicht geven en daarmee rust. Zo verdien je de prijs van deze training al snel weer terug.

  • Weetjes over werk

    Je leert een arbeidscontract lezen en begrijpen en kunt na deze training beoordelen of je loonstrook een juiste vertaling is van de afspraken in je arbeidscontract.
  • Studeren op studiefinanciering

    Wil je weten wat de mogelijkheden van studiefinanciering zijn en welke consequenties lenen voor je opleiding heeft? Dan is deze training iets voor jou.
  • Waarde van wonen

    Op jezelf wonen; hoe kom je aan woonruimte, wat kost het, hoe zit het met huurtoeslag. Dat zijn zaken waar je mee aan de slag gaat.
  • Bankzaken in beeld

    Haal jij alles uit je mobiel bankieren app? Hoe beperk je risico’s bijvoorbeeld bij verlies of diefstal van je mobiele telefoon?
  • Basis van belastingaangifte

    Heb je een baantje of misschien wel verschillende baantjes (gehad)? Of heb je onregelmatig inkomsten gehad? Dan is het zeker de moeite waard om na te gaan of je mogelijk te veel belasting hebt betaald. In deze training leer je wat je nodig hebt om belastingaangifte te doen en ga je die aangifte (op proef) ook zelf doen.
  • Test op (zorg)toeslag

    Als je 18 wordt ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Dat kost al gauw ca €120 per maand. Voor wie weinig inkomen heeft, heeft de overheid bedacht dat je van de overheid geld kunt krijgen als compensatie. Dat heet zorgtoeslag. Hoe dat werkt en hoe je die toeslag regelt, leer je in deze training.
  • Zoektocht naar dé zorgverzekering

    Welke risico’s op ziektekosten wil jij verzekeren? Hoe werkt een zorgverzekering? In deze training gaan we dat en veel meer uitzoeken, zodat jij tijdens deze training de zorgverzekering vindt, die voor jou het beste past.
  • Geldtypetest

    In het programma zit ook een geldtypetest, die je kunt doen. Zo ontdek jij welk geldtype je bent. Leuk toch?
  • Gelddoelen stellen

    Een doel bepalen, geeft richting. Dat geldt ook voor geldzaken. Welke doelen heb jij? We gaan aan de slag met helder krijgen wat je nodig hebt om je gelddoelen te realiseren. Dat is een goede basis om aan je budget- of geldplan te gaan werken.
  • Grip op je geld(/budget-)plan

    Inzicht krijgen en houden in je inkomsten en uitgaven en hoe je daar invloed op uit kunt oefenen, dat is het doel van deze training.

Hoe gaan we dat resultaat bereiken?

Iedere module bestaat over het algemeen uit 2 bijeenkomsten van 1 uur. Na inschrijving krijg je wat vragen toegestuurd, zodat je je al een beetje kunt voorbereiden. Tijdens de eerste bijeenkomst besteden we aandacht aan je persoonlijke doelstelling, ga je aan de slag met voor jezelf helder(der) krijgen wat belangrijk voor je is over het betreffende onderwerp. Tijdens de bijeenkomsten krijg je informatie over het onderwerp met verwijzingen naar de plaatsen waar je meer en specifieke informatie kunt vinden. Je krijgt een huiswerkopdracht mee voor de tweede bijeenkomst. In die tweede bijeenkomst gaan we de huiswerkopdracht bespreken, verder inzoomen op het onderwerp en kunnen alle vragen, die er (nog) zijn, worden gesteld.

In de bijeenkomsten is een aantal actieve werkvormen opgenomen, zodat je concreet met het onderwerp aan de slag bent.

 

Wat ga jij doen om het resultaat te bereiken?

Het is nuttig om als voorbereiding op de eerste bijeenkomst na te denken over vragen als: Wanneer is deze training voor mij geslaagd? Wel doel wil ik bereiken

Tussen beide bijeenkomsten in heb je huiswerk om concreet wat relevante zaken uit te zoeken.

 

Hoeveel tijd vraagt deze training?

De trainingen zelf duren 1 uur per keer. Met opstart en afsluiting kun je het best 1 uur en 15 tot 30 minuten reserveren per bijeenkomst. De voorbereiding op de eerste bijeenkomst vraagt een investering van maximaal zo’n 30 minuten. Voor de opdracht voor de tweede bijeenkomst heb je 1-2 uur nodig.

Alles bij elkaar vraagt de hele training dus een investering van ongeveer 5 uur.

Voor wie is deze training zinvol?

De modules zijn zinvol voor iedereen, die achtergrondinformatie wil verzamelen, meer over de eigen situatie wil weten en zelf aan de slag wil met zijn eigen situatie te toetsen aan de gewenste doelstellingen.

Qua leeftijd kan dus iedereen aan deze training mee doen.

 

Hoe past deze training in financiële zelfredzaamheid?

  • Competenties Nibud

 

Wat kost deze training?

Voor iedere module van deze training vragen we een introductieprijs van € 50 per persoon. Voor groepen is een maatwerkprijs per groep bespreekbaar.

Training aanvragen?

Hulp Nodig?