Rabo&Co

Praktischegeldzaken in het nieuws

Marian Verhaegh, econoom

ontwikkelt lessen om jongeren wegwijs te maken in geldzaken

 

‘Praten over geld start met drie vragen: Wat wil je? Wat is je doel? Hoe kun je dat bereiken? Hou elkaar financieel een spiegel voor. Ik wil jongeren praktisch toerusten om hun geldzaken te regelen. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren financieel onvaardig zijn. Besef je dat wanneer je 18 wordt, je financieel zelfstandig bent? Als ik dat vraag op scholen, kijken de jongeren me eerst met grote ogen aan, maar zien vervolgens vooral de ‘leuke’ kanten van geld uitgeven zonder toestemming van ouders. Een abonnement nemen, aankopen doen, de geldkraan van DUO openzetten, het wordt ze zo makkelijk gemaakt. Ik leer ze keuzes te maken en zelf hun geldzaken te regelen zoals een zorgverzekering afsluiten of belastingaangifte doen. We zitten niet te wachten op schuldenproblematiek, toch? Of het nu zakelijke klanten zijn van mijn bureau Quartet Consult of jongeren in de klas, mijn advies luidt: zorg voor financiële speelruimte. Ik liet mijn kinderen een overzicht maken wanneer ze voor een grote financiële verandering stonden: hoeveel geld gaat eruit en vooral … hoe komt het erin? Moet je voor een grote aanschaf meer werken? Wat betekent dat voor je studie? Of kies je ervoor minder uit te geven? Ze behoeden voor valkuilen is zo waardevol!’

Training aanvragen?

Hulp Nodig?